08/01/2018 - 20:00

Rugzakken, alles wat je moet weten over de rugzak

Riemen als draagtas

De eerste tassen speciaal voor studentenboeken zagen er helemaal niet uit zoals de huidige rugtassen, maar het waren eerder riemen van leer of doeken die om een stapel boeken werden vastgemaakt om ze gemakkelijker te kunnen dragen. Riemen bleven nog vele decennia in gebruik, maar raakten uiteindelijk uit de mode. 

Omstreeks de jaren dertig werden deze type tassen nog steeds voornamelijk gebruikt voor wandelen, kamperen en bergbeklimming. Tussen de jaren dertig en zestig maakten sommige kinderen ook gebruik van canvas of lederen tassen met een enkele riem, miniatuur aktentassen die meestal schooltassen werden genoemd, voor reizen van en naar school. Sommige studenten konden ook worden gezien met hun academische bagage op hun rug in vierkante leren tassen, vastgemaakt met gespen. 

Maar over het algemeen hielden zij hun benodigdheden bij elkaar middels een riem of met de hand. Studenten hadden geen andere keus dan hun schoolboeken en notebooks met hun handen rond campus te sjouwen. Sommigen bonden een riem om hun spullen heen of hielden ze tijdens het lopen aan hun borst vast. 


Wereldwijde ontwikkeling rugtassen 

Alles veranderde toen de eerste lichtgewicht nylon rugtas werd uitgevonden en de deur wijd open waaide voor het herontwerp van de rugzak. In Amerika verspreidde het zich tot een landelijke beweging naar rugzakken, ontworpen voor studenten en hun vele benodigdheden. Tegen de jaren tachtig waren de rugzakken van studenten volledig geïntegreerd in de checklist met noodzakelijke schoolbenodigdheden. 

Ook in Zweden bleek de ontwikkeling van rugzakken een enorme vaart te vertonen. Statistieken lieten aan het eind van de jaren zeventig zien dat bijna 80 procent van de Zweedse bevolking op enig moment in hun leven last had van rugpijn. Het meest serieuze aspect was dat rugproblemen op steeds jongere leeftijd begonnen te verschijnen. Medische adviseurs van de basisschool en sport- en vrijetijdsconsultants uitten hun ernstige bezorgdheid over de ruggen van schoolkinderen. 

Schoudertassen waren in die tijd in de mode en deskundigen waren van mening dat het risico op rugklachten kon worden verminderd als het gewicht van schoolboeken over beide schouders kon worden verdeeld in plaats van slechts één. Åke Nordin volgde het debat en besloot betaalbare en functionele rugzakken te ontwerpen met voldoende ruimte voor schoolboeken en papier. Twee A4-ringbanden werden gebruikt als basis voor de grootte. 

Dat was de start van Nordin’s bedrijf Fjällräven, een in 1960 opgericht Zweeds bedrijf dat gespecialiseerd is in outdoor equipment, voornamelijk rugzakken en kleding. Dit bedrijf produceert onder meer de wereldberoemde Kånken-rugzak, gemaakt van Vinylon F, een slijtvaste stof die bestand is tegen de tand des tijds. Hoewel het een synthetisch materiaal is - gemaakt van een vezel genaamd polyvinylalcohol - heeft het bepaalde eigenschappen, die doorgaans in natuurlijke materialen worden aangetroffen. Vinylon F heeft in de loop der jaren bijgedragen aan de populariteit van Kånken. 

 

De hedendaagse rugzakken 

De originele studentenrugzak ontstonden weliswaar als antwoord op de praktische behoeften van studenten, maar de hedendaagse, grotendeels met esthetiek gemaakt rugzakken zijn in de afgelopen decennia ontzettend populair geworden. Rugzakken met glanzende afbeeldingen van favoriete tv- en filmfiguren van kinderen laten zien hoe back-to-school is gecommercialiseerd en wordt op de markt gebracht als een leuke, soms grillige tijd voor jonge mensen. Bij rugzakken gaat het niet alleen om het dragen van dingen naar school. Ze maken deel uit van de identiteit van een student. 

Maar tijden veranderen. En dus ook trends. Nu, in een tijd waarin scholen meer en meer op digitale hulpmiddelen vertrouwen, heroverwegen ontwerpers rugzakken en maken ze kleinere, slankere tassen met compartimenten voor laptops en ingebouwd smartphones. Rugzakbedrijven beginnen ook accessoires te verkopen die rugzakken vervangen voor studenten van het digitale tijdperk. Zo is er de laptop rugzak, ontworpen voor studenten die gewoon niet veel boeken bij zich hebben, maar mobiele opslag nodig hebben voor hun apparaten. 

De evolutie van rugzakken van een eenvoudige riem naar een onmisbare back-to-school equipment onthult dat deze tassen veel meer kunnen dragen dan boeken: ze zijn ook een symbool van veranderende verwachtingen voor studenten en voor het onderwijssysteem als geheel. 

 

Rugzak
Voordelen van rugzakken 


Rugzakken zijn - vergeleken met andere draagtassen – relatief licht. Het is de eenvoudigste tas die we gebruiken om boeken, kleding of andere lichte spullen in te dragen. Je kunt deze tas ook gebruiken om te reizen: backpacken, wandelen of een iemand bezoekje brengen. Rugzakken zijn ook bekend als schooltassen en kunnen eveneens worden gebruikt voor het dragen van lichte gereedschappen. 

Tegenwoordig komen we verschillende soorten rugzakken tegen. Elke soort heeft een andere bestemming. Er zijn verschillende stijlen rugzakken voor verschillende doeleinden. Zo gebruiken studenten schoolrugzakken, mannen eentje voor alledaags gebruik, militairen die Zwitserse legerrugzakken bij zich hebben, reizigers en wandelaars om er hun tochten mee te ondernemen te wandelen en allerlei avonturen mee te beleven, fotografen met hun camera-rugzakken en velen van ons de laptop rugzak. 

Naast de verschillende gebruiken zijn er ook verschillende stijlen. Bedenk dat we in ons dagelijks leven niet altijd op één en dezelfde plek kunnen zitten om alle reguliere werkzaamheden uit te voeren. Soms moeten we van de ene naar de andere plek, vanwege het werk of om een andere reden. Een comfortabele oplossing om belangrijke spullen op zo’n tocht te vervoeren, is een rugtas. Zo een tas heeft dus – als je het op deze manier bekijkt - sowieso enkele effecten op ons dagelijks leven. 


Rugzak ontzettend praktisch 


Rugzakken zijn ontzettend praktisch. Degenen die een schattige draagtas mee naar school hadden genomen en dagelijks worstelden met een slordige 15 kilo aan boeken, papieren en een laptop, kunnen zich vast nog wel herinneren dat ze de dag eindigden met blauwe plekken op hun schouder en een pijnlijke rug. Voor degenen die na hun draagtas avontuur eindelijk een rugtas begonnen te gebruiken, zal het verschil in hun houding vast ongelooflijk zijn geweest! 

Verbeterde houding 
Rugtassen verdelen het gewicht gelijkmatig over je schouders, rug en heupen, zodat je tijdens het lopen niet al het gewicht aan één kant hoeft te dragen. Wanneer je zo’n tas draagt, kun je rechtop staan en recht vooruit kijken, waardoor je niet alleen een betere houding krijgt, maar ook nekpijn vermindert. Een goede houding vermindert de kans op het ontwikkelen van rug- of nekklachten en voorkomt tevens blessures aan deze gebieden. 

Verminderde spiervermoeidheid 
Omdat het gewicht dat je draagt bij rugtassen over je beide schouders wordt verdeeld, zul je minder vermoeid zijn tijdens het lopen. Als je tas niet te zwaar is, draag je het grootste deel van het gewicht op en rond je heupen en tussen je schouders. Dit zal de stress op je lage rug verminderen. 

Georganiseerd opbergen en opslaan 
Een goed georganiseerde tas kan je smaak en gewoonte uitdrukken. In de iets duurdere rugzakken zijn er meerdere vakken, die speciaal zijn aangebracht om je spullen overzichtelijk te houden en je helpen om je apparatuur snel te vinden. Hoe meer vakken in een tas zitten, hoe meer spullen je kunt meenemen. 

Alle kleine dingetjes meenemen 
Ben jij zo iemand die je kleine dingetjes niet wil achterlaten? Rugtassen komen hierbij uitstekend van pas. De verschillende partities in de tas helpen je om producten zo nodig te scheiden. Ze helpen ook om je spullen naar behoefte te verdelen. In de tas zijn er enkele zijzakken, die een grote hulp kunnen zijn als je een bepaald product onmiddellijk nodig hebt. Je kunt waardevolle spullen verbergen in de verborgen zakken. Rugtassen zijn niet zoals andere traditionele reistassen, waar je alle dingen aan één of twee kanten moet samenvoegen. In dat licht bekeken, is de backpack als reistas zeker de moeite waard. 

Comfortabel transport 
Je spullen in rugtassen dragen is een stuk eenvoudiger dan wanneer je dezelfde spullen in een andere soort tas zou bewaren. Bovendien kun je rugzakken probleemloos gebruiken, hoe ver de afstand ook lijkt. Als gevolg hiervan kun je je spullen goed vervoeren en blijven ze in een uitstekende staat. Niets kan rugtassen verslaan als het gaat om gemak tijdens het vervoer van spullen. Bovendien neemt het minder ruimte in dan traditionele tassen. Als er nog 5 minuten over zijn vóór het vertrek van je bus, vliegtuig of trein, dan zijn rugtassen beslist een betere keuze. Je kunt al je noodzakelijke spullen erin stoppen en je onthoudt veel beter waar ze zijn. Een koffer dragen is niet zo flexibel. Rugzakken zijn flexibel, lichtgewicht, modieus, stijlvol en bieden maximaal comfort. 

Veilig goederen vervoeren 
Wanneer je op zoek bent naar een tas waarin je spullen veilig zijn, dan zijn rugtassen de perfecte oplossing. Traditionele tassen zoals een koffer, aktetas of draagtassen zijn groot. Ze hebben ook veel gewicht, dat een enorm probleem oplevert in het geval van een verplaatsing. Hoewel rugzakken flexibel en licht van gewicht zijn, bieden ze maximale veiligheid aan de producten die erin zijn opgeslagen. 

Waterdichte functie 
Sommige rugzakken zijn bovendien voorzien van een waterdichte functie. Dat betekent dat de stof van de tas je goederen kan beschermen tegen nat worden. Je kunt dus gerust een aantal belangrijke papieren of kleding meenemen voor een belangrijk werkdoel. Als deze spullen nat worden, kan dit een ernstig probleem veroorzaken. Rugtassen hebben in dit geval het voordeel dat je jouw goederen er veilig in kunt vervoeren. Reisrugzakken zijn trouwens vaak gemaakt van ballistische nylon stof of andere waterdichte materialen, waardoor je spullen in een reiszak veilig zijn tegen vocht en water. 


Kinderrugzak 


Rugtassen zijn in feite de juiste keuze als je een geschikte schooltas zoekt voor je kind. Een rugzak gaat 's morgens met je kind mee naar school en blijft bij hem totdat hij thuiskomt. De tas is essentieel voor het bewaren van benodigdheden, boeken en lunch, maar geven vaak ook blijk van hun stijl. Het is dus geen verrassing dat kinderen de voorkeur geven aan rugzakken waar zij hun persoonlijkheid en interesses mee kunnen benadrukken. Rugtassen zijn veelal een weerspiegeling van het karakter van je kind. Het is dan ook belangrijk om de kwaliteit te controleren en te zien hoeveel de tas moeiteloos kan bevatten. Werken de ritsen probleemloos? Kunnen de gespen gemakkelijk open en dicht klikken? Draai de tas binnenstebuiten en zoek naar een "afgewerkte" naad; goede rugtassen mogen geen rafelige randen hebben. Als je op zoek bent naar een nieuwe tas, houd dan in gedachten dat je kind de tas leuk moet vinden en er een langere tijd van moet kunnen genieten. 

 

Laptop rugzak

Rugzak kopen voor school 

Rugtassen zijn in feite de juiste keuze als je een geschikte schooltas zoekt voor je kind. Maar wanneer je de tas van je kind verplaatst, nadat hij of zij hem bij de deur heeft laten vallen, voelt het dan aan alsof het 20 kilo stenen bevat? Misschien heb je gemerkt dat je kind moeite heeft om het aan te trekken, zich voorover buigt terwijl het de tas draagt of klaagt over tintelingen of gevoelloosheid. Als je je zorgen maakt over de effecten die extra gewicht kan hebben op het nog steeds groeiende lichaam van je kind, dan zijn je instincten correct. Rugzak kopen voor een jongen of een meisje? Let op de volgende aspecten. 

Geen te te zware tas 
Rugzakken die te zwaar zijn, kunnen veel problemen voor kinderen veroorzaken, zoals rug- en schouderpijn en een slechte houding. En terwijl we wachten op oplossingen zoals wijdverspreide digitale schoolboeken, kunnen we in de tussentijd een paar dingen doen die ons helpen letsel bij onze kinderen te voorkomen. Hoewel het tegenwoordig gebruikelijk is dat kinderen maar liefst een kwart van hun lichaamsgewicht dragen, raadt de American Chiropractic Association een backpack aan die niet meer dan 10 procent van het gewicht van een kind weegt. 

Waar moet je op letten als je een kinderrugzak koopt?

 
Let bij het selecteren dan op:

 
- Een ergonomisch ontwerp 
- De juiste maat: nooit breder of langer dan de romp van je kind en nooit meer 
  dan 4 centimeter onder de taille 
- Gevoerde rug- en schouderbanden 
- Heup- en borstriemen helpen bij het overbrengen van een deel van het gewicht 
  naar de heupen en romp 
- Meerdere compartimenten om het gewicht beter te verdelen 
- Compressieriemen aan de zijkanten of onderkant om de inhoud te stabiliseren 
- Reflecterend materiaal Onthoud: een ruime rugtas kopen lijkt misschien een goed idee, maar hoe meer ruimte er is om te vullen, hoe groter de kans dat je kind het zal opvullen. Zorg ervoor dat je kind beide banden gebruikt bij het dragen van de tas. Het gebruik van één riem verschuift het gewicht naar één kant en veroorzaakt spierpijn en houdingsproblemen. Help je kind bepalen wat absoluut noodzakelijk is om te dragen. Wat niet essentieel is, laat dat liever thuis. 

Materialen en extra's 
Rugzakken zijn er in diverse soorten, maten en modellen. Ook het materiaal waarvan de tas is gemaakt, speelt een belangrijke rol. Zo zijn synthetische stoffen zoals nylon of polyester waterbestendiger, maar minder milieuvriendelijk dan natuurlijke vezels. Als ecologische duurzaamheid belangrijk voor je is - en je kleintje is niet te gevoelig is voor morsen - zoek dan een tas gemaakt met natuurlijke vezels zoals hennep. Kijk ook naar hoogwaardige ritssluitingen die soepel dichtritsen en die niet vastzitten aan het textiel; deze gaan meestal langer mee. Klittenband is meestal niet zo duurzaam als een goed gemaakte ritssluiting. En uiteraard bieden reflectoren extra bescherming tegen auto's en fietsen 's avonds en' s nachts, reden waarom veel rugzakken voorzien zijn van reflecterende panelen. Als je toch kiest voor een tas die niet met een reflector wordt geleverd, dan kun je nog zelf een clip-on eraan vastmaken. Rugzak meisjes 


De tas is een essentiële accessoire voor elke outfit. Meisjes kunnen dan ook hun stijl laten zien met de nieuwste collectie schattige rugtassen. Bekijk onze enorme collectie rugzakken voor meisjes, verkrijgbaar in verschillende vormen en stijlen. Of je dochter nu een tas nodig heeft voor de basisschool, de middelbare school of gewoon voor gebruik in het weekend, we hebben zeker een mooie tas die geschikt is voor haar behoeften. Met ontwerpen variërend van schattige stippen, psychedelische art deco-prints en schattige vlinder- en uil-afbeeldingen, zal je kleine meid het toonbeeld van stijl zijn met één van de unieke en eigentijdse rugzakken uit ons assortiment. Al onze rugzakken zijn zorgvuldig gekozen op basis van hun kwaliteit, zodat u er zeker van kunt zijn dat elke tas zeer duurzaam is en gemaakt is om lang mee te gaan. Uit de enorme collectie aan rugzakken vind je vast wel iets voor jouw prinses! 

 

Rugzak

Rugzak jongens 

Rugzakken voor jongens zijn er in duurzame en veelzijdige ontwerpen. Voor school of als draagzak om tijd met vrienden door te brengen. Kies uit ons assortiment de perfecte kleuren en stijlen, inclusief coole graphics zoals spinnen, gitaren, dinosaurussen, schedels, geometrische patronen en meer. Jouw kid is er zeker van dat hij de school snel heeft afgerond met één van onze geweldige jongensrugzakken. Comfort, kwaliteit en aantrekkingskracht zijn sleutelwoorden als het gaat om onze uitgebreide collectie rugzakken voor jongens. Bij ons zijn de nieuwste ontwerpen en de beste prijzen voor functionele en stijlvolle rugzakken verkrijgbaar. 


Rugtassen voor de jongsten 

Voor de jongsten onder ons zijn bijvoorbeeld polyester tassen met meer dan genoeg ruimte voor boeken, mappen en een lunchbox een prima keus. Toch is ook de buitenkant belangrijk, want die maakt de tas opvallend en cool. Zo’n tas moet stevig genoeg zijn en niet gemakkelijk verslijten, zeker wanneer je er rekening mee houdt dat ze af en toe stevig zullen ravotten en stoeien. Kijk daarom uit naar hoogwaardige boekentassen. Er zijn modellen die een met fleece gevoerde interieur bevatten, inclusief een gevoerde laptopzak voor een veiliger elektronicagebruik van en naar school. Een versterkte bodem maakt de tas beter bestand tegen een minder-dan-zorgvuldige behandeling door je kind. 


Levendige patronen 

Soms is het goed om je kind opties te geven als het gaat om dragen. Boeken, mappen en lunch kunnen kleine ruggen doen buigen op manieren die soms niet gezond zijn. maar ook daarvoor zijn er opties: een tas die in de bus kan worden gerold en vervolgens als de traditionele rugzakken worden gedragen, net zoals alle andere kinderen dat doen. Rugzakken zijn verkrijgbaar in een groot aantal levendige patronen. Hebben ze een extra grote voorvak met een ingebouwde organizer en gevoerde schouderbanden voor extra steun, dan heb je gegarandeerd een prima tas voor je kind! Wie voor meer stijl gaat, zal wellicht eerder kiezen voor een tas met een modern silhouet, die er slanker uitziet en minder volumineus is dan andere modellen. Moet je kind bij het krieken van de dag wakker worden om de bus te halen? Dan biedt een waterdichte tas met reflectoren op de rug meer rust, wetende dat tijdens het lopen naar de bushalte de reflectoren het gemakkelijker maken voor fietsers en auto's om op hun rijstrook te blijven. 

 


Hippe rugzak 

Heb je een kleine fashionista die liever een hippe rugzak wil waarmee ze in de klas een statement kan maken? Kies dan voor eentje met leuke prints, die aan iedereen laten zien dat ze weet wat trendy is. Wie een kind heeft op de lagere school (of - zucht! – de middelbare school), weet dat emoties vaak een ontzettend belangrijke rol spelen. Los daarvan zijn kinderen van alle leeftijden tegenwoordig volledig geobsedeerd door emoji's, dus een tas met de bekende emoji’s zullen het vast en zeker goed doen! Liever een Frozen-tas voor je kleine meid? Rugzakken met Frozen-thema zijn nog steeds een hot item voor fans van de film. Want wie kan de schooldagen een beetje makkelijker maken dan Elsa zelf? 

 

Rugtas dames


Modieuze rugtas dames 

Rugtassen zijn vandaag de dag natuurlijk niet alleen handig, maar ook zeer modieus. 
De Fashionista’s onder de dames voelen zich vast beter bij een modieuze zwarte rugzak of een trendy leren rugzak voor dames dan een tas waar je helemaal geen statement mee kunt maken. Bekijk bijvoorbeeld de trendy en niet-alledaagse Venque Rugtas Baby Lady Matte Black, een speciale rugtas dames. Deze rugtassen zullen misschien een aanslag plegen op je bankrekening, maar zijn een ware traktatie voor je ruggengraat. Ook voor andere modellen en typen rugzak voor dames is er een ruime keuze. Ben je een praktische man of vrouw? Ook voor jou is er een geschikte backpack beschikbaar: een leren rugzak, een zwarte rugzak of een zeer praktische laptop tas. En voor de werkende professional is uiteraard een ander type dan weer beter geschikt. 


Verschil rugzak dames en heren 

Voor de meeste vrouwen is een speciale rugtas beter. Maar hoe maak je nu uit of een tas voor dames is of voor heren? Als iemand toevallig “rugzak dames” op een tag heeft geschreven, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat het daadwerkelijk geschikt is voor dames. Een dames rugtas kopen? Let dan op de volgende verschillen: 
- De schouderbandjes zijn smaller. Mannen hebben gemiddeld bredere schouders dan vrouwen, dus bij een tas die speciaal voor vrouwen is ontworpen, is daar rekening mee gehouden. Als de breedte van de schouderbanden niet ‘vrouwvriendelijk’ is, dan is het moeilijker om de juiste balans te vinden. 
- De romp is korter. Vrouwen hebben meestal kortere torso's dan mannen, dus de lengte van de tas van schouder tot heup zal kleiner zijn. Tegenwoordig worden gelukkig veel rugzakken geleverd met verstelbare rugstukken, waarmee je de romp kunt inkorten of verlengen.

 

 

Reacties

leuk stukje en best handig om te weten.
cythia - 14/01/2018 - 13:38

Laat een reactie achter