05/07/2021 - 15:11

Kan ik mijn leren of suède tas wassen?

Kan ik mijn leren of suède tas wassen

Het antwoord is nee. 

Leer en suède, beiden leersoorten kunnen slecht tegen water. Als een tas nat wordt, gaat dit ten koste van het leer. Daarom wil je dit voorkomen. Wassen in een machine is dus een een no go. 

Probeer je tas zo veel mogelijk te beschermen tegen de onstuimige Nederlandse regenbuien. Dit doe je ten eerste door je tas voor gebruik in te spuiten, en daarna geregeld te herhalen, met een beschermende spray. Maar ook door deze op regenachtige dagen niet te gebruiken of zo goed als het gaat te beschermen met een paraplu.  

Maar hoe maak je je leren of suède tas dan wel schoon als je deze niet mag wassen?

Leer schoonmaken

Een leren tas kun je reinigen met een droge doek. Of met een borstel als de tas erg vies is. En in uiterste noodzaak kan je een doekje licht vochtig maken en de tas afnemen. 

Een leren tas schoonmaken doe je met deze algemene regels voor leer. Om ervoor te zorgen dat je leren tas in de allerbeste conditie blijft hebben we een overzicht gemaakt met nog meer onderhoudstips

Suède tas schoonmaken

Suède is fragiel en wordt sneller vies dan gewoon leer. Vlek in je tas? Maak vlekken in je suède tas niet schoon met water omdat er tijdens het drogen kringen kunnen ontstaan. Je reinigt je tas het beste met een suède borstel en eventueel met een suède reiniger. 

Naast borstelen kan je met onze specifieke schoonmaak tips nog meer doen om je suède tas mooi te houden. 

Overige stoffen reinigen

Overige tassen, waaronder synthetische, zijn goed schoon te maken. Een synthetische rugzak wassen doe je met een sopje van groene zeep en een doekje. En al lijkt het erop dat je deze tassen machinaal kunt wassen, en zeggen sommige labels dat dit kan, is ons advies om dit niet te doen. 

Een natte tas laten drogen 

Als je tas, per ongeluk, door een natuurlijke hoosbui wordt gewassen dan is er niet direct nood aan de man. De beste manier om je tas te laten drogen is door deze met droge kranten te vullen. En daarna in een geventileerde ruimte op kamertemperatuur neer te zetten. Kranten nemen het vocht uit je tas op waardoor deze sneller droogt. Behandel na het drogen je tas met al onze onderhoudstips en borstel een suède tas extra na. Suède wat droogt wordt namelijk een beetje hard. 

De binnenkant van de tas schoonmaken 

We hebben het vooral gehad over hoe je de buitenkant van je tas kunt schoonmaken. Maar de binnenkant heeft op zijn tijd ook een schoonmaakbeurt nodig. 

Zo doe je dat:

  • Keer je tas om zodat alle kruimels eruit vallen 
  • Haal met een kledingborstel de laatste kruimels uit je tas 
  • Indien de binnenvoering los of gedeeltelijk los zit, kan je deze met een lauwwarm sopje reinigen
  • Laat de binnenvoering buiten je tas drogen op kamertemperatuur 

Geregeld je leren of suède tas schoonmaken zorgt ervoor dat je aangekochte item langer mooi blijft. Als je nog een vraag hebt of ergens over twijfelt. Stuur ons gerust een berichtje. 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter